„Példamutató” média - Eltorzult fiatalság

Feltehetnénk magunkban a kérdést, „Vajon mik vezettek addig, hogy a fiatalság idáig jusson?„ Erre több válasz is adható. Köztük szerepel a média, a sorozatok, melyek nem példát, hanem torz tükröt mutatnak a mai fiatalság felé. Ez pedig egyre nagyobb problémákat szül.


Példaként felhozva az RTL Klubon leadott Éjjel Nappal Budapest. Egy sorozat, melyben fiatalok szerepelnek, olyan viselkedést mutatva melyek befolyással bírnak. Egy sorozat, melyet 12 éves korhatárral adnak le, egy sorozat melyet tinik 80-100 ezrei néznek nap, mint nap. Elemezzük ki ezt a műsort, hogy mért is mutat rossz példát a mai fiatalságnak.

Ez a műsor nem szól másról, csak arról, hogy a szereplők napról napra alkoholizálnak, napról napra buliznak, arról nem is beszélve, hogy egyik ágyból a másikba vánszorognak át, húszon évesen pedig 30-40 évvel idősebb férfiakkal fekszenek össze. A sorozatba új szereplőket keresnek, nem mellőzve a szlogent, „Ha már elmúltál 16 éves”. Ha már elmúltál 16 éves? Véleményem szerint egy 16 évesnek sem kellene ilyenben szerepelnie. Mivel pont, hogy ezzel a korosztállyal van a probléma. Így pedig még rosszabb példát mutatnak.

Ez miért is gond a tinikre nézve?

Azzal, hogy torzképet mutatnak a tiniknek, csak teszik alájuk a lovat. Az utcán sem lehet mást látni, minthogy tinik isznak, cigiznek, partiznak, az öltözködésüket és sminkűket meg már nem is említve, amikor 12-13 évesen úgy néznek ki, mint a 18 éves plázacicák. Elmennek bulizni, drogokhoz nyúlnak, bepiálnak és önmagukról sem tudva ki tudja, kinek az ágyában kötnek ki. Az, hogy ezeket a viselkedéseket kell nézni nap, mint nap a tv-ben is, már-már felháborító, mivel a tinik köztudottan példaképet keresnek maguknak, egy személyt, akire hasonlítani szeretnének. Sajnos nagyon sok tini pont hogy ezekre a szereplőkre szeretnének hasonlítani, mivel tetszik nekik az a viselkedés, amit ebben a sorozatban és más hasonló televíziós műsorokban látnak, hogy nincsenek határok, bármit megtehetnek.

Köztudott, hogy már büntetést is kapott az RTL Klub, mivel a műsor már megsértette a 2010. évi CLXXXV. törvényt, mely a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szól.

Fentiekre hivatkozva szeretnénk felhívni a figyelmet a médiatörvény 9§ (5) bekezdésére, mely a következőt írja:
„9§ (5)
Azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a IV. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.”

Egyesületünk véleménye szerint az említett műsort is ebbe a kategóriába kellene sorolni és nem este nyolc órakor fő műsoridőben vetíteni.

Valamint feltehetőek a további kérdések: Vajon mi lenne a mai fiatalokra nézve a legjobb példa mutatása? Milyen képet kellene nekik mutatni ahhoz, hogy ne ezeket a példákat kövessék? A szülők felelőssége mekkora az ilyen esetekben? Ezen kérdéseket mindenki válaszolja meg saját magának.