Decemberben postázzák a forintosító leveleket

Összesen 305 milliárd forint értékben, mintegy 229 ezer szerződést érint a devizaalapú járműhitelek és személyi kölcsönök forintosítása.
A rögzített árfolyam a jegybank szerint 10-11%-os csökkenést jelent majd a törlesztő-részletekben, és összesen 31 milliárd forintnyi tartozást engednek el.


 Nem kötelező

Aki elfogadja a forintosítást, annak nincs teendője, a bankok december 15-ig adják postára a módosított szerződést. A levélben szerepel a lejárt és még nem esedékes követelés összege devizában és forintban, az elengedett tartozás összege, az átváltás árfolyama, a kamat és a hátralévő időre érvényes törlesztési táblázat. A módosítással az ügyleti kamat, a költségek és díjak nem nőhetnek. A forintosítás nem kötelező, a levél kézhezvétele után 30 napig lehet kérni a módosítás mellőzését. Amennyiben az ügyfél nem jelzi, hogy nem kíván élni a forintosítással, életbe lép a szerződésmódosítás.

Kedvezmények

A forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor, vagyis svájci franknál 287,2 forintos, eurónál pedig 309,2 forintos árfolyamon rögzítik a hitelösszegeket a bankok december 1-jei fordulónappal. A kiszámítható törlesztőrészletek mellett a forintra váltás legnagyobb előnye, hogy a még fennálló tartozás egy részét a hitelintézetek és az állam elengedik. A cégek állják a költségeket, majd a felét adókedvezmény formájában kapják vissza.

Ugyanakkor a mostani átváltáshoz használt, augusztus 19-i devizaárfolyam, illetve a – már korábban forintosított – jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam közötti különbséget elengedik. Frankhiteleknél ez az eltérés 31 forint, vagyis a még fennálló tartozás minden frankjánál 31 forint tehercsökkenést jelent. Az euróalapú kölcsönöknél viszont ez szinte semmilyen könnyebbséget nem jelent, mivel a két árfolyam közötti eltérés 23 fillér. Igaz, az érintett euróhitelek állománya az 1%-ot sem éri el. A kedvezmény csak a nem lejárt részre érvényes.

Helyreállhat a bizalom

– Becslésünk szerint 180-200 ezer szerződésről és mintegy 300 milliárdos hitelállományról van szó – közölte Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az érintettekre vonatkozó adatokat. Vagyis az átlagos tartozás nagyjából másfél millió forint. A főtitkár szerint körülbelül 20 százalék lehet a késedelmesen fizetők aránya, bár azt hozzátette, a fizetési hajlandóság ugyanolyan a forint- és a devizaalapú autóhitelek esetében.

– Az a legfontosabb, hogy az év végére rendeződik a helyzet, és helyreállhat a bizalom az ügyfelek és a hitelezők oldalán is – mondta Lévai Gábor az egész folyamatról. Az érintett portfólió döntő része banki leányvállalatoknál, illetve egy nagy lízingcsoportnál van, így szerinte náluk nem lesz probléma a kedvezmény kifizetésével. A kisebb, akár pár száz szerződéses pénzügyi vállalkozásoknál azonban előfordulhatnak nehézségek.

A forintosítás kiterjed a felmondott vagy megszűnt szerződésekre is: az átváltást 260 milliárd forintnyi nem élő személyi kölcsönnél és 255 milliárdnyi lezárt autóhitelnél is elvégzik majd.

(Forrás:metropol.hu)